17 October 2014

..Please be strong

Allah tahu had limit hambaNya. Allah tahu kita boleh terima dugaan dan hadapinya.
Allah itu Maha Mengetahui.

17 Oktober 2014.
Sesudah Maghrib sampai ke saat ini, aku masih termenung jauh. Jauh dari sasaran realiti hidup.
Aku cuba bayangkan hidup aku. Tak perlulah nak merenung dua tiga tahun ke depan. 
Cukuplah sekadar dua bulan ke depan.
Dalam rasa seronok bercampur aduk dengan perasaan risau, aku takut.

Kehidupan aku seringkali diulik dengan perasaan 'Aku boleh hadap semua ni. Aku dah besar. Aku paham keadaan sekeliling, keadaan diri sendiri. Aku boleh survive'

Tapi yang pasti, Allah dah elok atur perjalanan hidup kita. Dari mula aku masih kecil, sampai dah besar panjang. 24 tahun aku hidup, aku banyak merancang. Aku banyak membayangkan situasi ke depan. Tapi Allah lebih tahu.

Banyak cabaran aku dah hadap. 
Nampak aku selalu tersenyum.
Nampak aku serba senang dengan hidup. Nampak aku selalu gelak ketawa.
Jujur aku kata, aku banyak berlakon. Biar orang tak tahu.

Tapi bukan semua tahu di balik tembok yang aku dah bina bertahun-tahun sejak sekolah lagi.
Balik rumah, duduk dalam bilik aku banyak termenung.
Aku banyak menyendiri. 

Tapi Allah tahu aku masih kuat menerima. Allah uji dan uji.
Alhamdulillah.

Syaheera my dear,
please be strong for your own good.





23 April 2014

Hey dah...

Dah 6 bulan kerja.
Wow lagi. Sebab masih tak percaya. Dulu sibuk nak kerja. Now dah kerja, sibuk nak rehat. Erk. ==

Hey dah 10 bulan aku tinggalkan bumi Melaka.
Wow lagi. Sebab sekali lagi aku tak percaya. Dulu sibuk nak lari dari Melaka. Now dah duduk Bangi, sibuk nak pergi Melaka.

Dah 6 bulan ni duk Bangi.
Wow lagi. Sebab masih tak percaya lagi aku bermastautin di negeri orang. Dulu sibuk nak cari kerja kat negeri sendiri. Now hamik kau, jauh lagi dengan family.

Dah 6 bulan aku duduk sini.
Wow lagi. Sebab masih tak percaya lagi yang aku makin dekat dengan yang tersayang. Dulu sibuk mengadu lepas belajar susah gila nak jumpa. Now setengah jam je jarak perjalanan kalau nak jumpa. Senangnya.

By next week dah sebulan aku tukar status.
Wow lagi. Sebab masih tak percaya aku dah berstatus fiancee orang. Dulu sibuk pikir lama lagi ni, setahun dua kerja baru nak pikir. Now dah nak sebulan dah cincin tu tersarung kat jari. Happy =)


Doakan aku sehingga ke jinjang pelamin dan akhir hayat.
Doakan aku berjaya dalam hidup.
Doakan aku moga cekal dalam cabaran hidup.
Doakan aku untuk berjaya macam orang lain yang dah berjaya.

Aku doakan untuk kalian semua perkara yang sama =)

Nampak tak hidup makin lama makin ceria, penuh warna-warni. Alhamdulillah~

15 February 2014

2014

Saturday...
And I just sitting here in my small room, pikir apa nak taip dalam blog ni.
It's been a while aku tak update. Zaman berblogging hilang macam tu je masa tahun akhir zaman belajar dulu.
Skill menaip pun sudah hilang. Funny how life turns out to be.

Hari ni aku spending most of my time dalam bilik, layan cerita Big Bang Theory sampai lebih 20 episode. Dari pagi sampai sebelum Maghrib tadi.
Sangat takde life aku ni.
Rumah sunyi. Padahal ada orang. Tapi macam takde.

2014. Yeah, dah lepas dah 2013. Azam takde pun. Just go with the flow and improvise. Tu je.
Speaking of 2014, zaman bekerja aku masih dalam keadaan baik. Takde yang tak elok lagi happened. Alhamdulillah for that.
And now I realise, zaman bekerja memang sangat lain than zaman belajar dulu.
Hari-hari weekdays aku dah boleh hafal dah.
7.30 siap pergi kerja. Sampai tempat kerja, clock in before 8 pagi. Kalau dengar bunyi SOP, aku boleh agak dah pukul 7.50. Rutin.
Kerja until 5.30 petang. Then head back home. Pukul 9 malam dah landing atas katil, skroll2 phone sampai 11. And tido. Continues sampai habis weekdays.
Macam life cycle.

And now I know.. why everyone after dah habis belajar will say, 'Zaman belajar lagi seronok. Please do enjoy your student life'

Yeah.. Please enjoy them. Eventhough assignment menggunung, projek bertambah. Chill. Once in a life time.
Unless kau sambung Master.

Nak sambung ke? Naaah~..
Kumpul duit2.
Mohahaha!