23 April 2014

Hey dah...

Dah 6 bulan kerja.
Wow lagi. Sebab masih tak percaya. Dulu sibuk nak kerja. Now dah kerja, sibuk nak rehat. Erk. ==

Hey dah 10 bulan aku tinggalkan bumi Melaka.
Wow lagi. Sebab sekali lagi aku tak percaya. Dulu sibuk nak lari dari Melaka. Now dah duduk Bangi, sibuk nak pergi Melaka.

Dah 6 bulan ni duk Bangi.
Wow lagi. Sebab masih tak percaya lagi aku bermastautin di negeri orang. Dulu sibuk nak cari kerja kat negeri sendiri. Now hamik kau, jauh lagi dengan family.

Dah 6 bulan aku duduk sini.
Wow lagi. Sebab masih tak percaya lagi yang aku makin dekat dengan yang tersayang. Dulu sibuk mengadu lepas belajar susah gila nak jumpa. Now setengah jam je jarak perjalanan kalau nak jumpa. Senangnya.

By next week dah sebulan aku tukar status.
Wow lagi. Sebab masih tak percaya aku dah berstatus fiancee orang. Dulu sibuk pikir lama lagi ni, setahun dua kerja baru nak pikir. Now dah nak sebulan dah cincin tu tersarung kat jari. Happy =)


Doakan aku sehingga ke jinjang pelamin dan akhir hayat.
Doakan aku berjaya dalam hidup.
Doakan aku moga cekal dalam cabaran hidup.
Doakan aku untuk berjaya macam orang lain yang dah berjaya.

Aku doakan untuk kalian semua perkara yang sama =)

Nampak tak hidup makin lama makin ceria, penuh warna-warni. Alhamdulillah~

15 February 2014

2014

Saturday...
And I just sitting here in my small room, pikir apa nak taip dalam blog ni.
It's been a while aku tak update. Zaman berblogging hilang macam tu je masa tahun akhir zaman belajar dulu.
Skill menaip pun sudah hilang. Funny how life turns out to be.

Hari ni aku spending most of my time dalam bilik, layan cerita Big Bang Theory sampai lebih 20 episode. Dari pagi sampai sebelum Maghrib tadi.
Sangat takde life aku ni.
Rumah sunyi. Padahal ada orang. Tapi macam takde.

2014. Yeah, dah lepas dah 2013. Azam takde pun. Just go with the flow and improvise. Tu je.
Speaking of 2014, zaman bekerja aku masih dalam keadaan baik. Takde yang tak elok lagi happened. Alhamdulillah for that.
And now I realise, zaman bekerja memang sangat lain than zaman belajar dulu.
Hari-hari weekdays aku dah boleh hafal dah.
7.30 siap pergi kerja. Sampai tempat kerja, clock in before 8 pagi. Kalau dengar bunyi SOP, aku boleh agak dah pukul 7.50. Rutin.
Kerja until 5.30 petang. Then head back home. Pukul 9 malam dah landing atas katil, skroll2 phone sampai 11. And tido. Continues sampai habis weekdays.
Macam life cycle.

And now I know.. why everyone after dah habis belajar will say, 'Zaman belajar lagi seronok. Please do enjoy your student life'

Yeah.. Please enjoy them. Eventhough assignment menggunung, projek bertambah. Chill. Once in a life time.
Unless kau sambung Master.

Nak sambung ke? Naaah~..
Kumpul duit2.
Mohahaha!

10 October 2013

.. A strength to live

Being the eldest is pretty hard actually.
Parents give high expectations. Your siblings will tend to make you as their mentor to succeed.
And diri aku masih lagi tertanya, am I fulfilling their expectations and needs?
Or just being nobody?

Umur dah cecah 23. Hebat tak hebat laju je putaran dunia.
Allah masih lagi panjangkan umur. Alhamdulillah.
Tapi makin naik usia, banyak benda dah kena start pikir.
Mulalah start memikirkan hal dunia kerjaya sendiri.
Hal perancangan mengumpul duit, untuk perkahwinan sendiri dan juga aset harta.
Berpusing-pusing benda ni saja dari start aku dah dapat surat tawaran bekerja.

'Aku dah besar. Dah kena berdikari dah ni,' bisik hati sendiri.
Tapi how am I suppose to convince everyone yang aku sebenarnya dalam persediaan.
Persediaan untuk hidup sendiri dengan penuh yakin.
Muka ni nampak childish sangat ke sampai orang pun dah tak nampak aku ni boleh bawak diri ke tak.
Kadang-kadang aku sendiri pun letih nak yakinkan orang.
No. Bukan nak meninggi diri sebab dah boleh hidup sendiri.

And yet, belum lagi aku nak start hidup baru, ada yang nak jatuhkan semangat.
Ye, perlu untuk aku tau macam mana realiti hidup dekat luar. 
Mungkin aku masih stuck dalam dunia belajar.
Dunia yang tak perlu pikir pape. Just study and succeed. 4 flat perhaps.
Ye, perlu untuk mereka-mereka ini yang sudah bertahun-tahun hidup bekerja berkongsi.
Berkongsi macamana susahnya untuk survive dalam dunia industri. Macamane nak ngam dengan dunia tu.
Tapi tolong. Aku perlukan sokongan. Bukan ketakutan yang belum tentu akan jadi.
Bukan aku taknak percaya. Mungkin boleh berlaku. 
Tapi aku belum mula lagi. Aku nakkan semangat padu.
Baru aku bersemangat nak mula hidup yang baru. 

It feels a total burden. Sebab aku jenis berfikir terlampau jauh.
Bimbang pada benda yang tak sepatutnya.
Imaginasi melampau dengan negativiti.
So please. I just need some strength. 
A strength to live.